2012. augusztus 28., kedd

Brazil ételek és italok

A brazil ételek nagyon ízletesek, ám annyira nehezek és zsírosak is.  Egyik helyi étel a feijoada ami fekete babból, friss sertés- és marhahúsból készített ragu, jellemzően hasábburgonyával és rizzsel tálalva, minimális salátával (amit csak fűnek hívunk :) ).  Emellett helyi barbecue éttermek kínálják húsételeiket minden formában elkészítve, továbbra sem az egészségesen étkezők csoportját megcélozva :).  Az egyik legfurább étterem, hol eddigi ittlétünk során megfordultunk, a hotelünktől mindössze 10 perc sétára van és a kirakatban sütik a húsokat nyárson.  Személyes véleményem, hogy olyan étteremben nem szabad enni, ami szombat este majdnem üres... Ennek ellenére, mind a tizenöten ott ettünk.  Már az első perctől fogva 8 pincér sürgött-forgott körülöttünk és hoztak mindent, amit csak lehetett – előételt, italt, húsokat.  Innen kezdődtek a problémák: véres steak és sertés a főmenü, emellett nagyon minimális csirkét szolgáltak fel.  Minden pincér egy nyárssal rohangált és folyamatosan tukmálták az emberre – a szó szoros értelmében.  Az étterem egy kétoldalas kártyát ad mindenkinek, melynek egyik oldala zöld, jelentése: kérek még.  A másik oldala piros, értelem szerűen azt jelenti, hogy a vendég köszöni szépen, de nem kér többet.  Valahogy a kedves pincérek ezt figyelmen kívül hagyták és csak a vendég orra elé pakolták a húsokat.  Ez mind rendben is lett volna, ha nem lett volna ételmaradékos a kanál és a tányér.  A mai napig nem tudom, végül mi tett be, de eme csodálatos vacsora után három napig kínlódtam és lázam volt, ami amilyen hamar jött, olyan hamar el is múlt.  Azóta azonban rá sem bírok nézni a húsételekre.  Mindezért a szolgáltatásért átlagosan 170 R$ (kb 20.000 HUF) hagytunk ott fejenként, ami egy ásványvizet, egy Cairipinha-t és az ételt tartalmazta, na igen, meg kb fél deci bor rám eső részét.  A magam részéről a jövőben távol tartom magam a hasonló helyektől: lehúzás kosszal és illetlen tukmálással.
Hogy pozitívumot is írjak, egy másik jellegzetes brazil étel a pastel.  Vékony tészta közé tesznek mindenféle tölteléket, ami lehet hús, sajt, zöldség, banán és fahéj, vagy bármi más, amit aztán növényi olajban kisütnek.  Fennséges az íze és csábítóan néz ki!  Az IHR-ból Lidi egyik este egy Odeon nevű helyre vitt minket, ahol isteni bruschettákat készítenek, megütve az Olaszországban megszokott színvonalat.  Sajnos nem tudom a képen látható étel nevét húsgolyókkal, de a várakozásomat felülmúlta mind ízben, mind kinézetre!  Nem véletlenül nyert a hely díjat, és nem véletlenül tetszett eddig ez a legjobban nekem.  A vicc az egészben, hogy a hely inkább kocsma, mint étterem!


Nem hagyhatom ki Brazília jellegzetes italát, a Cairipinha-t!  Ez a koktél Cachaça-val, jéggel, és lime-mal készül.  Az édesebb verzió kérhető cukorra is.  Ahány vendéglátó egység, annyi módon elkészített koktél. Attól függően, hogy milyen Cachaça-ból készül, lehet gyengébb vagy erősebb, emellett nem csak lime-mal, de kiwivel, eperrel vagy ananásszal is készítik.  Nekem ez a Cairipinha tetszett a legjobban:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése